Hoe energiefactuur aflezen - Onafhankelijk Adviesplatform

Wat staat er op uw energiefactuur?

Begrijpt u niets van uw energiefactuur? In dit artikel overlopen we welke items er wettelijk op uw gas- of elektriciteitsfactuur opgenomen moeten worden.

Types energiefacturen

Energieleveranciers maken een onderscheid tussen drie factuurtypes: een voorschotfactuur, de jaarafrekening en de slotfactuur.

De eerste bevat een schatting van uw verbruik en is gebaseerd op de meterstanden van de voorgaande jaren. U betaalt maandelijks, tweemaandelijks of driemaandelijks. Denkt u dat u te veel betaalt? Dan kunt u het voorschot laten aanpassen.

De jaarrekening is gebaseerd op de jaarlijkse meteropname die uw netbeheerder aan de leverancier bezorgt. De afrekening dient om het verschil te corrigeren tussen de betaalde voorschotten en de reële kosten.

Verhuist u of wisselt u van energieleverancier? Dan stuurt de energiemaatschappij u een slotfactuur gebaseerd op een meteropname die u zelf doet.

Wat moet er op een energiefactuur staan?

Op alle afrekeningfacturen van uw energieleverancier moet de volgende informatie zijn opgenomen:

 

Hebt u twijfels over uw energiefactuur? Denkt u dat u te veel betaalt? Laat het narekenen door onze onafhankelijke energie-experts. Neem vandaag nog contact op.