Hoe energie besparen tijdens de zomermaanden?

De zomermaanden zijn kostelijke maanden voor jouw energiefactuur. De verwarming mag dan wel afstaan maar dat betekent niet dat er op andere plaatsen niet bespaard kan worden. Wij geven alvast enkele tips die je helpen met het besparen van energie in de zomermaanden.

Maak het huis koel

Laat de zon in je hart, maar niet in je huis. Je huis zal tijdens de warme zomerdagen beginnen opwarmen. Het is daarom handig om overdag zoveel mogelijk ramen en deuren dicht te houden en ook je gordijnen en rolluiken te sluiten. Vanaf dat de zon is gaan liggen, kan je de ramen en deuren openzetten en de wind binnenlaten. Zet meerdere ramen tegelijk open voor meer tocht. Zo valt het op de meeste zomerdagen al goed uit te houden zonder airco.

Gebruik de airco met mate

Toch nog last van teveel warmte in huis? Dan kan je gebruik maken van een ventilator of een airco. Let hierbij op dat je die niet de hele dag laat aanstaan want zo een toestel kan heel wat energie verbruiken. Voor een optimaal gebruik, is het belangrijk om je airco luchtfilters zeker één keer per jaar te reinigen. 

Hang de was buiten

Geniet zoveel mogelijk van de voordelen van de zon tijdens de zomer. De zon en de wind zorgen ervoor dat je droogmachine overbodig wordt. Met een wasrek of een waslijn is het zeer gemakkelijk om je kleren buiten te laten drogen.

Gebruik zonnepanelen

Laat zonnepanelen installeren om optimaal gebruik te maken van de energie die de zon ons toestuurt. Vanaf de maand maart kan je eigenlijk al beginnen met profiteren van de vele zonuren. Zonnepanelen zijn een geweldige investering, de gemiddelde terugverdientijd is tussen de 6 à 7 jaar. Geïnteresseerd in zonnepanelen? We geven je er hier graag meer informatie over.

Neem maatregelen als je op vakantie gaat

Als je op vakantie vertrekt, raden we aan om zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact te trekken. Te veel moeite om ze allemaal los te koppelen? Zorg er dan zeker voor dat ze helemaal uitgeschakeld zijn en niet enkel op stand-by staan. Dit is eigenlijk aangeraden om doorheen het jaar ook te doen, maar al zeker als je voor enkele dagen weg van huis bent. 

Douche op een lagere temperatuur 

Zet in de zomer de douche temperatuur wat lager. Geniet van een korte, frisse douche op warme zomerdagen. Toch eens nood aan wat warmer water? Houd de tijd dan in de gaten en hou je douchesessie kort. 

Doe de lichten uit

In de zomer is het langer licht waardoor je minder behoefte hebt aan kunstmatig licht van je lampen in huis. Kijk dan ook uit of je niet per ongeluk ergens een lamp laat branden. Wil je nog wat genieten van de lange zomeravonden in je tuin? Gebruik dan een gezellig vuur of lampen met mini zonnepanelen. Zo zijn bijvoorbeeld solar tuinlampen een ideale keuze voor in je tuin. Ze hebben geen stopcontacten nodig, ze laden tijdens de dag vanzelf op en in de avond geven ze goed wat licht.

Besparen door het hele jaar?

Wil je na deze handige tips nog meer besparen en niet enkel tijdens de zomer? Contacteer ons voor energieadvies en samen kijken we welke energieleverancier de voordeligste prijs voor jou heeft. Ook voor meer informatie over zonnepanelen of voor vragen over de overschakeling van energieleverancier bij een verhuis kan je bij ons terecht.