Help! Ik kan mijn energiefactuur niet betalen

We hebben het regelmatig in het nieuws zien verschijnen en de cijfers liegen er niet om. De energieprijzen swingen de pan uit en daar kan niemand nog omheen. Als je kijkt naar een jaar geleden moet een gemiddeld gezin tegenwoordig tot 2200 euro meer betalen. Doordat de prijzen zo hoog zijn wordt het voor velen steeds moeilijker de energiefactuur te betalen. Maar wat kan je doen wanneer je de energiefactuur niet meer kan betalen? 

CREG brengt elk jaar de gemiddelde jaarfactuur uit voor gezinnen. Wat eerst 914,67 euro voor elektriciteit en 934,90 euro voor aardgas was in 2020, liggen de jaarfacturen in 2021 een pak hoger. De cijfers van 2021 zijn gestegen tot 1319,27 euro voor elektriciteit en 2708,68 euro voor aardgas. We spreken dan ook van een verdubbeling en een verdriedubbeling van de prijzen. En dat wringt bij veel mensen, want energie heb je namelijk nodig in het dagelijkse leven. Deze hoge facturen leveren dan ook betalingsproblemen op bij veel gezinnen. Er ontstaan discussies over voorschotfacturen, de verhoging van de prijzen, een vast of variabel contract, wijzigingen van contracten enzovoort. Maar er is ook goed nieuws, door corona zijn veel energieleveranciers bereid naar de klant te luisteren en hen te ondersteunen in hun keuzes.

Een uitbreiding van het sociaal tarief

De uitbreiding van het sociaal tarief is verlengd tot eind maart, er zijn dus miljoenen gezinnen in België die genieten van een verminderd energietarief. Maar zelfs met een sociaal tarief blijven de prijzen hoog, je krijgt namelijk geen uitzondering op de energiemarkt. Zie je nog geen uitweg? Dan kan je altijd aankloppen bij de energieleverancier, het OCMW of een schuldbemiddelaar om een afbetalingsplan voor te stellen. Zo kan het OCMW een deel van de energieschuld op zich nemen, maar hier zijn ze uiteraard niet toe verplicht. Bovendien wordt er eerst een sociaal onderzoek aan vooraf gesteld. Kan je je factuur echt niet betalen? Dan is het aanvragen van een bemiddeling het zeker en vast waard. Wie niet betaalt, ontvangt herinneringsbrief na herinneringsbrief en vaak stellen energieleveranciers zelf een afbetalingsplan voor. Wordt de factuur nog steeds niet betaald, dan volgt er een ingebrekestelling, waar nog maar eens extra kosten voor worden aangerekend. Een gevolg hiervan kan zijn dat de energieleverancier het contract opzegt. Het is dus van groot belang dat je actie onderneemt. 

Meer informatie

Wens je graag meer informatie over hoe je kan besparen op je energiefactuur om te voorkomen dat je je energiefactuur niet kan betalen? Neem dan nu contact met ons op. Wij zoeken voor jou uit welke energieleverancier het goedkoopste tarief hanteert voor jouw specifieke situatie.