Groepsaankoop toch niet zo voordelig

Vele duizenden Belgen kiezen jaarlijks voor de formule van een groepsaankoop voor hun energie en aardgas. Maar garandeert zo’n formule werkelijk de goedkoopste prijs? Eind 2018 verscheen het bericht dat de provincie Antwerpen groepsaankopen stopzet. En daarvoor heeft men gegronde redenen.

Wat houdt een groepsaankoop in?

Een groepsaankoop voor energie heeft tot doel een groep mensen te verzamelen om samen elektriciteit en/of gas aan te kopen tegen voordelige tarieven. Dit wordt meestal provinciaal geregeld. U schrijft zich als consument online in en moet enkel een aantal gegevens over uw energieverbruik doorgeven, vermeld op uw jaarlijkse eindafrekening. Op basis van uw verbruiksgegevens en die van anderen zoekt men een interessante partij.

Waarom beter toch geen groepsaankoop

Een groepsaankoop mag dan als een ideaal klinken, in de realiteit verzekert ze u niet de goedkoopste prijs. Het uiteindelijke tariefvoorstel blijkt voor specifiek verbruik en woonplaats vaak duurder dan een individueel contract. Om die reden heeft de provincie Antwerpen besloten de populaire formule stop te zetten.

Dat een groepsaankoop voor u niet per se het voordeligste tarief garandeert, heeft diverse oorzaken. Tussen de inschrijfprocedure en de finale offerte zitten meestal meerdere maanden. Binnen die tijd kan het best dat er al een goedkopere formule is verschenen of de marktprijs is gedaald. De tarieven voor een groepsaankoop zijn verder gebaseerd op een gemiddeld verbruik in plaats van een individueel, wat minder nauwkeurig is en niet altijd overeenstemt met uw persoonlijke situatie. Ook nemen niet alle energieleveranciers deel aan groepsaankopen, wat maakt dat u de leverancier met het perfecte aanbod voor u mogelijk nooit tegenkomt.

Hoe gaat u wél voor het goedkoopste tarief?

Wenst u een voordeliger energietarief? Dan hebben we goed nieuws voor u: als u zelf de leveranciers en tarieven vergelijkt, bespaart u heel wat op uw energiefactuur. Het enige nadeel: er zijn een heleboel tarieven en leveranciers, waardoor het moeilijk wordt de voordeligste formule te vinden. Dan komt ons onafhankelijk adviesplatform goed van pas.

Waarom kiezen voor Onafhankelijk Adviesplatform?

Als onafhankelijke speler verbinden wij ons niet tot een enkele energieleverancier. Waar sommige energieleveranciers groepsaankopen zullen promoten om meer klanten aan zich te binden, kijken wij enkel en alleen naar uw persoonlijke voordeel. We kijken naar uw specifieke situatie en stellen u vervolgens het beste tarief binnen de huidige markt voor.

Contacteer ons vandaag nog, onze vertegenwoordiger komt gratis en vrijblijvend langs.