Groepsaankoop energie

Anno 2016 zijn groepsaankopen van energie helemaal “in”. Een simpele rondvraag in onze omgeving leert dat heel wat mensen hier inderdaad hun voordeel mee denken te doen. De redenering is meestal als volgt: “hoe groter de groep, hoe beter de prijs!”.
Maar is dat ook van toepassing op de aankoop van elektriciteit en aardgas?

Groepsaankoop energie: een goed idee?

 

Het is een vraag die we maar al te vaak krijgen. Op het eerste zicht lijkt het logisch dat een groepsaankoop ook voor energie voordelig is.
Nochtans zien wij, vanuit onze expertise, een aantal problemen. We verklaren ons nader.

1. Groepsaankopen worden geveild op maat van de gemiddelde verbuiker

Bent u zo’n “gemiddelde” verbruiker? Zijn de noden en behoeften van uw bedrijf “gemiddeld”? Of heeft u specifieke noden? Bepaalde verbruikspatronen typisch voor uw installatie? Pieken en dalen tijdens bepaalde periodes? Bovengemiddeld verbruik? Of verbruikt u net beneden het gemiddelde?

Van zodra je ook maar een beetje afwijkt van het gemiddelde is het dus nog maar de vraag of een groepsaankoop voor jou het beste tarief oplevert.

2. Wat is de maatstaf van de vergelijking?

Na uw inschrijving op een groepsaankoop krijgt u uw “persoonlijk aanbod” toegestuurd. Meestal vermeldt men daar keurig de besparing die u realiseert. Maar wat is het punt van vergelijking? Uw huidige tarief? Vaak vergelijkt men met het duurste tarief op de markt en is de vergelijking daardoor helemaal scheefgetrokken.

Veel nuttiger is het om uw concrete huidige tarief te laten vergelijken met andere opportuniteiten in de markt. Onafhankelijk Adviesplatform kan u daarin bijstaan.

3. Groepsaankoop is geen goede langetermijnstrategie

Veilingen voor groepsaankopen zetten de tarieven van energieleveranciers flink onder druk. Meestal gaat dat ten koste van de marge van de leverancier in kwestie. En dus moet die marge op een gegeven moment gerecupereerd worden. Wat zien we vaak? Dat uw tarief op het moment van verlenging opeens aanzienlijk hoger ligt dan de gemiddelde marktprijs. En dan kan u dus helemaal van vooraf aan beginnen.

4. Wat is het alternatief?

Onafhankelijk Adviesplatform biedt u een gepersonaliseerde analyse op uw maat, met uw gegevens en specifiek voor de behoeften van uw bedrijf. Onze database brengt alle speciale acties en kortingen feilloos in kaart zodat u er uw voordeel mee kan doen. Ook op lange termijn: onze gratis notificatiedienst brengt u op de hoogte als de tarieven een verdere duik nemen.