Wat moeten we verwachten van de forse stijgingen van onze energieprijzen?

Het afgelopen jaar stegen de energieprijzen met tot maar liefst 300 procent. Hoe komt dit vraagt u zich waarschijnlijk af? Wij leggen het u met plezier uit en helpen u de impact te beperken. De elektriciteitsprijzen en aardgasprijzen zijn de afgelopen maanden spectaculair de hoogte in gegaan. Vooral aardgas kreeg het zwaar te verduren, tot wel een verdriedubbeling van de kosten. Maar de impact kan best meevallen. Indien u de energiemarkt in de gaten houdt en rekening houdt met bepaalde zaken, zijn deze prijsstijgingen niet van toepassing. 

De stijging van de energieprijzen onder de loep

Een studie van Testaankoop over de energieprijzen wijst uit dat deze het afgelopen jaar een grote stijging doormaakten. In Vlaanderen stegen de energiekosten op basis van een vast tarief met gemiddeld verbruik van 388 naar maar liefst 523 euro. Dit is een stijging van 35 procent. Voor een variabel tarief liggen deze kosten nog hoger. Van 293 naar 480 euro, ofwel een stijging van 64%. In vergelijking met de aardgasprijzen valt dit nog reuze mee. Terwijl het prijskaartje van de aardgasprijs vorig jaar al opliep tot 559 euro, zien we vandaag maar liefst een stijging van 70%, namelijk 950 euro. Ook de variabele contracten kregen een stijging te verduren, deze zijn gestegen met 2,8 keer ten opzichte van verleden jaar. Van 324 euro naar maar liefst 914 euro. Woont u in Brussel? Dan heeft u nog meer pech, daar zijn de prijzen tot maar liefst 3 keer gestegen. 

Geen paniek!

Maar we willen u natuurlijk niet ongerust maken, dat is nergens voor nodig. De netkosten, heffingen en btw bleven ongewijzigd. Daarom hebben deze stijgende energiekosten weinig effect op uw factuur en onrechtstreeks op uw portemonnee. De energiekosten wegen dus minder door op het volledige bedrag op de factuur. Er werd een stijging op het totale bedrag vastgesteld van 12,63 procent. Voor aardgas ging dit over een stijging van 43,44 procent, aardgas neemt dan ook een groter aandeel in beslag in de volledige factuur. Met als gevolg dat na aftrek van de netkosten, heffingen en btw er uiteindelijk niet zo immens veel meer overblijft als initieel aangegeven. 

Een kritische blik op de prijzen

Gaat u bewust om met de prijzen? Dan is er niks aan de hand. Als u zich even verdiept in de elektriciteits- en de aardgaswereld, merkt u dat u de prijzen aardig kan laten zakken. Wij bij Onafhankelijk Adviesplatform helpen u erbij verschillende energietarieven naast elkaar te leggen en te vergelijken. Er zijn meerdere energieleveranciers die onder de gemiddelde prijs zitten. Zo gaat het voor elektriciteit over tientallen euro’s en bij aardgas vaak honderden euro’s. Het is dus geen slecht idee om van energieleverancier te veranderen om de stijgende kosten te voorkomen. Ook is het van belang dat u af en toe kritisch durft kijken naar uw huidige energiefactuur. Wij gaan samen met u na hoeveel u kunt besparen ten opzichte van uw huidige factuur. Daar staan wij voor: wij helpen om uw energiefactuur te verlagen!

Onafhankelijk Adviesplatform staat voor u klaar met het beste advies

Bij Onafhankelijk Adviesplatform helpen wij u graag verder met een gratis analyse, wij zoeken voor u de goedkoopste tarieven. Bent u benieuwd hoe u nog meer energie kan besparen dan kan u hier terecht. Hebt u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Dan kan u ons altijd bereiken op volgend nummer: 03 344 23 57 of vul ons contactformulier in, wij komen zo snel mogelijk bij u terug.