Tips om energie te besparen bij het thuiswerken

De lockdown maatregelen worden stap per stap afgebouwd, maar telewerk blijft nog steeds de norm. Veel bedrijven sturen hun thuiswerk policy bij om dit ook in de toekomst nog aan te moedigen. Maar welke invloed heeft een hele dag thuiswerken nu op je energiefactuur? 

Heb je tijdens de voorbije weken meer energie gebruikt dan gewoonlijk? Lees hier dan enkele eenvoudige tips om je energieverbruik binnen de perken te houden.

Haal opladers uit het stopcontact

Ten eerste raden we aan om opladers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Laptops kan je ook zonder oplader gebruiken, zo gebruik je geen onnodige energie en blijft de batterij gezond. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een stekkerdoos waar je de stroom op kan uitschakelen.

Schakel uw scherm uit

Zelfs bij een korte pauze kan het helpen om je energieverbruik te minderen door je computerscherm zoveel mogelijk uit te schakelen. Bij instellingen van je computer kan je er voor kiezen om bij inactiviteit jouw scherm zo snel mogelijk automatisch te laten uitvallen. Zit jouw werkdag er op? Schakel dan je computer volledig uit. In stand by modus zal je computer nog steeds onnodig energie verbruiken. 

Maak gebruik van het daglicht

Zeker in de lente- en zomermaanden is zonlicht een volwaardige energiebron. Maak dan ook zo weinig mogelijk gebruik van het kunstlicht van lampen. Doe de gordijnen open, zet je dicht bij het raam en geniet van het zonlicht dat de kamer vult. Zonlicht geeft je daarenboven nog een dosis vitamine D, wat belangrijk is voor een sterk immuunsysteem. 

Verlucht je kamer

Frisse lucht is niet enkel goed om je brein klaar te maken voor een nieuwe werkdag maar ook voor je kamertemperatuur. Als je een kwartier je raam open laat staan, zorg je voor minder opgehoopt vocht waardoor de temperatuur van de verwarming zich sneller zal verspreiden doorheen de kamer.

Zet de temperatuur wat lager

Het voordeel aan thuiswerken is dat je niet in je werkkleren moet werken. Zorg dus voor gezellige warme kleren en pak er eventueel een warm deken bij. De temperatuur van de verwarming kan je zo op 19 of 20 graden zetten of zelf naar 17 graden laten gaan. 

Laat zonnepanelen installeren

Kies voor zonnepanelen als belangrijkste energiebron. Nu je thuis werkt ben je niet genoodzaakt om een vrije dag te nemen om zo de installateurs binnen te laten. Zonnepanelen hebben tal van voordelen. Zonnepanelen betalen zichzelf terug in 6 à 7 jaar, ze beschikken over een terugdraaiende teller en ze zijn goed voor het milieu.

Onafhankelijk Adviesplatform helpt je er graag bij

Na deze tips nog meer zin om te besparen? Contacteer ons. Bij het Onafhankelijk Adviesplatform geven we je graag meer info over hoe je nog meer kan besparen. Wij kijken graag samen met jou naar de beste en voordeligste energieleverancier voor jou of je bedrijf.