Elektrisch rijden, hoeveel kost u dat? - Onafhankelijk Adviesplatform

Elektrisch rijden, hoeveel kost u dat?

Rijden met een elektrische auto, hoe duur of goedkoop is dat nu? En is het duurder of goedkoper dan rijden met een diesel- of benzinewagen? We gaan uit van een gemiddelde wagen zoals een Nissan Leaf die 18 kWh verbruikt per 100 kilometer.

Kosten van laden aan vijf soorten laadpunten

We kijken alleen naar de elektriciteitsprijzen en houden geen rekening met premies, de aankoopprijs, onderhoudskosten en belastingen die u voor een elektrische wagen betaalt. We vergelijken vijf verschillende laadpunten:

Een stopcontact bij u thuis waarmee u uw wagen ‘s nachts oplaadt

Voor thuis en werk nemen we de goedkoopste elektriciteitstarieven, voor publieke laadpalen de gemiddelde marktprijzen. Houd er rekening mee dat voor een kleinere auto zoals een Smart EQ de kosten lager liggen, voor een grotere auto zoals een Tesla hoger.

Hoelang moet u laden?

De laadsnelheid hangt af van de sterkte van de elektriciteit die het laadpunt voedt (ampère). Ter vergelijking: een stopcontact bij u thuis krijgt 10 ampère, een snellaadpaal 63 ampère. Laden aan een snellaadpaal gaat het snelst: in ongeveer 1 uur en 15 minuten laadt u stroom om 100 km te rijden. Via een gewoon stopcontact bij u thuis duurt dat ongeveer 7 uur en 50 minuten, meer dan zes keer zo lang. Aan een openbare of eigen laadpaal duurt het ongeveer 2,5 uur.

Hoeveel kost 100 km rijden?

Omdat bedrijven veel goedkopere elektriciteitstarieven krijgen, is laden op het werk het goedkoopst: 2 euro per 100 kilometer. Een oplaadbeurt ’s nachts bij u thuis komt op 3,40 euro. Laden aan een gewone publieke of privélaadpaal kost 6,30 euro, aan een snellaadpaal 11,70 euro. Elektrisch tanken is dus goedkoper dan diesel of benzine, behalve aan een snellaadpaal: dat is bijna zes keer zo duur als laden op het werk.

15.000 km rijden per jaar verhoogt uw elektriciteitsfactuur met 510 euro, tegen het goedkoopste tarief op de markt én in de daluren. Hebt u zonnepanelen? Dan hangt de kostprijs af van het rendement van uw panelen en is die moeilijk te berekenen.

Wallbox of thuislaadpaal?

Wilt u thuis sneller opladen? Dan is een wallbox of thuislaadpaal aan te raden. Daarmee laadt u uw wagen volledig op in ongeveer acht tot negen uur. Zo’n laadstation hebt u voor 500 tot 1500 euro. Let op: voor een zwaar thuislaadstation dat uw auto tien keer sneller oplaadt, moet u uw elektrische installatie misschien verzwaren naar een drie-fasige elektrische installatie. De kosten daarvan zijn nog eens een veelvoud van die thuislaadpaal.

Gratis analyse en advies

Met een elektrische wagen stijgt uw elektriciteitsverbruik, en dus ook uw energiefactuur. We zoeken graag voor u de goedkoopste energieleverancier. Denkt u bij een elektrische auto ook aan zonnepanelen? Wilt u weten of uw elektrische installatie krachtig genoeg is voor een wallbox? Neem contact met ons op voor een gratis analyse en advies door onze experts.