Bespaar op uw energiefactuur dankzij een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler, dat is een slimme en groene investering

Een warmtepompboiler verwarmt op een ecologische manier water en is de ideale vervanger van de elektrische boiler. Bovendien krijgt u van de overheid een premie voor de aankoop van een warmtepompboiler. In deze blog ontdekt u waarom een warmtepompboiler een interessante investering is.

De werking van de warmtepompboiler

Een warmtepompboiler combineert een lucht-water warmtepomp met een boiler. De warmte uit de omgevingslucht wordt aangezogen en vervolgens omgezet in gas via een warmtewisselaar. Via een compressor wordt het gas samengedrukt en zal de temperatuur stijgen. Dit gas verwarmt het water in uw centrale verwarming of de lucht in de kamer. Vervolgens wordt het gas via een tweede warmtewisselaar gestuurd naar het boilervat. Hier geeft het zijn warmte af aan het tapwater en koelt het zelf weer af tot een vloeistof. Dankzij een expansieventiel verlaagt de druk en de temperatuur van de koelvloeistof weer en begint de cyclus opnieuw.

Terugverdientijd en premies

De prijs voor een warmtepompboiler is afhankelijk van de grootte van de boilervat. Bij een gemiddeld verbruik is het interessant dat u kiest voor een warmtepompboiler met een boilervat van minimaal 200 liter. De gemiddelde prijs voor zo’n boiler, inclusief plaatsing, is zo’n 3000 euro.

Via uw netbeheer kunt u een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid voor de aankoop van een warmtepompboiler. Deze premie bedraagt vanaf 2020 zo’n 300 euro en maximaal 40 % van de factuur.

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt lager dan bij een traditionele elektrische boiler. Hierdoor bespaart u heel wat op uw energiefactuur. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepompboiler is zo’n vijf jaar.

Voordelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler heeft heel wat voordelen ten opzichte van een elektrische boiler. Alle voordelen op een rijtje:

De grote nadelen van een warmtepompboiler zijn dat ze duurder zijn dan de elektrische boilers en meer plaats in beslag nemen.

Wanneer kiest u het best voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is niet in iedere situatie de beste oplossing, omdat er nog steeds een aparte oplossing nodig is voor uw verwarming. Voor de volgende situaties is de warmtepompboiler wel de meest interessante oplossing:

Wilt u graag meer tips om energie te besparen of wilt u graag een doorlichting van uw energiefactuur? Vraag dan vandaag nog een energieadvies aan.