Een energiefactuur tot wel 700 euro hoger, kan dat wel?

De prijzen vliegen ons al een tijdje om de oren, er heerst lichte paniek en niemand weet exact hoe duur de rekening zal uitvallen. Heeft u ook schrik om uw verwarming nog aan te zetten? Dan bent u niet alleen. Vooral wie een variabel energiecontract heeft moet opletten. Gas en elektriciteit worden duurder en duurder, er werd geraamd op een 500 à 600 euro per jaar meer, maar dat blijkt nu zelfs ‘weinig’ te zijn. Wij horen u al denken: dat kan toch niet?!  

Bovendien kan u ook nog eens pech hebben met de locatie waar u precies woont. In de ene gemeente betaalt u soms een pak meer dan in de andere gemeente. In Vlaanderen hebben we mogelijks de duurste factuur van Europa voor elektriciteit. 

De oplossing van de regering

Zopas kwam de federale regering samen om de begroting te bespreken. Daaronder vielen ook beslissingen aangaande de energiefactuur in ons land. Er wordt uiteraard ingegrepen door de regering, want de prijzen swingen de pan uit. Wat is er beslist vraagt u zich misschien af? Dat leggen wij u bij Onafhankelijk Adviesplatform graag uit. Hieronder vindt u de maatregelen terug die de regering getroffen heeft.  

Sociaal tarief 

Een extra premie voor alle gezinnen met een sociaal tarief. Momenteel zijn er al 1 miljoen gezinnen die genieten van een sociaal tarief in ons land. De uitbreiding hiervan werd normaal gezien eind dit jaar stopgezet. Door de aanhoudende prijsstijgingen wordt deze nog verlengd. Het sociaal tarief is en komt er natuurlijk niet voor iedereen, enkel voor personen met een bepaalde uitkering of tegemoetkoming, denk maar aan de personen die bijvoorbeeld een OCMW-uitkering krijgen. Het is een sterk verlaagd tarief voor elektriciteit en gas. Zo genieten deze gezinnen altijd van de laagste marktprijs. Er wordt ook een premie van 80 euro voorzien voor diegenen die beroep kunnen doen op het sociaal tarief. Wanneer u net geen sociaal tarief heeft, wordt er nog een fonds van 16 miljoen vrijgemaakt, deze verdere steun wordt verdeeld door het OCMW.  

Een hervorming van de energiefactuur 

De samenstelling van de energiefactuur wordt opnieuw bekeken. De factuur wordt gebombeerd door federale heffingen, die nu worden veranderd in accijnzen. De accijnzen kunnen, in tegenstelling tot de heffingen, verlaagd worden wanneer er prijsschommelingen zijn. Wanneer u geen sociaal tarief heeft, heeft u hiermee een voordeel van 30 euro per jaar. De heffingen kunnen ook niet verder stijgen. Met deze maatregel kan de prijsstijging in toom worden gehouden.  

Voorschotverhoging afblokken 

De energieleveranciers mogen niet langer eenzijdig de voorschotfacturen verhogen. Zoals verschillende leveranciers geprobeerd hebben de voorschotfactuur te verhogen zonder overleg met de consument, is dit niet langer het geval. Door de vele binnenkomende klachten, werd hier een stop ingeroepen. De consument kan hier natuurlijk wel zelf over beslissen.  

Vlaamse verlagingen 

Er komen ook nog Vlaamse verlagingen waar miljoenen voor zijn vrijgehouden. Welke verlagingen dit zijn is nog niet helemaal duidelijk. Wel wordt er verwacht dat de energiefacturen verlaagd kunnen worden met een 60 à 70 euro per gezin.  

Meer informatie rond de stijgende energieprijzen? 

Bij Onafhankelijk Adviesplatform helpen we u, ondanks de stijgende energieprijzen, nog steeds uw energiefactuur te verlagen. In deze tijden kan dit u een hoop centjes besparen en is het dus zeker een goed idee om ons te contacteren voor een grondige check van uw energiefactuur. Wij kijken welke de goedkoopste energieleverancier is in uw situatie, op die manier komt u niet voor verrassingen te staan. U kan ons contacteren via het telefoonnummer +32 (0)3 344 23 57 of via het contactformulier op de website. Vraag nu uw gratis analyse aan!