Hij komt, hij komt: De digitale meter is in zicht!

Nog even en dan doet de digitale meter zijn intrede in Vlaanderen. Vanaf 2019 worden de eerste exemplaren voor elektriciteit en gas geplaatst. Uw meter met draaiteller is dan voorgoed verleden tijd. Waarom? Dat leest u in dit artikel.

De digitale meter meet, net als uw klassieke meter, uw elektriciteits- en/of aardgasverbruik. Alleen doet deze moderne meter dat een stuk slimmer. Het toestelletje heeft namelijk ingebouwde communicatietechnologie waarmee het gegevens kan verzenden en ontvangen, bijvoorbeeld naar en van de netbeheerder. U hoeft dus nooit meer uw meterstand door te geven.

De digitale meter: klaar voor de toekomst

Bovendien kunt u de digitale meter ook koppelen aan allerlei apps en huishoudtoestellen zodat u gemakkelijk zelf uw energieverbruik monitort én maatregelen kunt nemen om uw verbruik te verlagen. Nog meer voordelen? De aan- en afsluitkosten voor elektriciteit en aardgas zullen in de toekomst bijna volledig wegvallen. De digitale meter is namelijk eenvoudig van op afstand in- en uitschakelbaar. En om het feest helemaal compleet te maken: uw (dure) budgetmeter kunt u ook de deur uitgooien, want die wordt overbodig.

En het slechte nieuws?

De digitale meters worden vanaf 2019 pas geleidelijk aan ingevoerd. Dat wil zeggen dat u dus nog even geduld zult moeten uitoefenen. Klanten die gaan verbouwen, een budgetmeter en/of zonnepanelen hebben worden door de netbeheerders eerst bediend. De overheid heeft op dit moment nog geen einddatum voor dat hele vervangingsproces bepaald.

In de tussentijd kunt u natuurlijk zelf een slimme meter laten installeren. Met de energiemonitor van Sentesia bespaart u tot 15 procent op uw energiefactuur. Het toestel brengt het verbruik van al uw apparaten overzichtelijk in kaart. Zo herkent u meteen de energievreters en de sluimerverbruikers. Laat u daarnaast ook een slimme thermostaat installeren, dan helpt u om verkwisting van energie te voorkomen.

 

Meer weten? Neem contact op met het Onafhankelijk Adviesplatform.