Verschil Belgische energieprijzen tegenover andere landen

De energierekening vormt altijd een flinke hap uit het maandelijkse budget, maar hoe staan de Belgische energieprijzen in verhouding tot die van de ons omringende landen? De Belgische energieregulatoren gaven de consultancygroep PwC de opdracht om dit te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat wij relatief veel betalen voor elektriciteit, maar dat de prijs voor aardgas zeer laag is.

Onderzoek naar energieprijzen

In opdracht van de Belgische energiewaakhonden voerde PwC een onderzoek uit naar de energieprijzen in België in vergelijking met die van Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het onderzoek naar de energiemarkt werd gedaan in het kader van research ter voorbereiding van de energienorm die in België de energieprijzen in bedwang moet houden.

België hanteert relatief hoge elektriciteitsprijzen

Gezinnen die gemiddeld 3.500 kWh elektriciteit per jaar gebruiken, betalen in België ongeveer 828 euro per jaar. In Duitsland worden de hoogste prijzen gehanteerd, daar betaalt een gezin gemiddeld 1.050 euro per jaar voor elektra. Nederland is het goedkoopste land met een gemiddelde van 525 euro per jaar. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk ligt de elektriciteitsprijs voor gezinnen rond de 700 euro per jaar.

Aardgas is in België het goedkoopst

In België kost aardgas met een gemiddelde van 1.056 euro per jaar minder dan in de buurlanden. Het verschil wordt met name veroorzaakt door het ontbreken van bijkomende kosten zoals heffingen en toeslagen die in andere landen wel worden gehanteerd. In Nederland wordt daardoor een relatief hoge prijs voor aardgas betaald.

Energietarieven voor bedrijven

Bij bedrijven wordt er een onderscheid gemaakt tussen een aansluiting op het laagspanningsnet, het middenspanningsnet en het hoogspanningsnet. Bedrijven die zijn aangesloten op het laagspanningsnet betalen ongeveer 236,49 euro per MWh. Wie is aangesloten op het middenspanningsnet betaalt een tarief dat vergelijkbaar is met het tarief voor Nederlandse bedrijven. Bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet betalen een hoge prijs voor energie, alleen in het Verenigd Koninkrijk liggen de prijzen voor elektra hoger.

Wil je weten hoeveel energie jij gebruikt? Vraag dan vandaag nog een gratis analyse van je huidige energieverbruik aan bij het Onafhankelijk Adviesplatform. Wij geven je graag advies hoe jij jouw energierekening blijvend kunt verlagen.