Alternatieve energie: welke vormen zijn er? - Onafhankelijk Adviesplatform

Alternatieve energie: welke vormen zijn er en lonen ze?

Elk nieuwbouwproject in Vlaanderen moet verplicht een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Alternatieve energiebronnen zijn bijvoorbeeld zon, wind en biomassa. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden en hun rendement.

Alternatieve energie is energie die niet afkomstig is uit fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas, aardolie). Voorbeelden zijn nucleaire energie, waterkracht, zonne- en windenergie. Het gaat dus om overwegend duurzame en groene energiebronnen.

De verschillende vormen van alternatieve energie op een rij

De Vlaamse overheid verplicht elke bouwheer, particulier of organisatie, om te investeren in alternatieve energie. Het aanbod omvat:

Andere alternatieven zijn wind- en waterkrachtenergie. Wie investeert in een nieuwbouw zonder aandacht te besteden aan alternatieve energie krijgt een boete.

Het rendement van alternatieve energiebronnen: bekijk geval per geval

Over het rendement van deze alternatieve energiebronnen is al heel wat gezegd en geschreven. De belangrijkste conclusie is dat u geval per geval moet bekijken. Windenergie werkt uiteraard het best op plaatsen waar er veel wind is (aan zee, op open vlaktes), zonnepanelen halen het hoogste rendement als er geen schaduw is en een warmtepomp presteert optimaal als er veel warmte in de lucht of de grond zit.

Maar ook de eigenschappen van de nieuwbouw, zoals de oppervlakte, de gekozen materialen of de architectuur, hebben een invloed op het rendement. Zo is een degelijke isolatie een absolute must voor een optimaal rendement. Grote ramen betekent meer warmteverlies, een compacte bouwstijl vereist minder energie.

Wil u weten wat de energieprestatie is van uw woning of kantoorgebouw? Contacteer ons voor een gratis analyse